Три идеи за уикенда

Уикендът наближава и е време да помислите как ще оползотворите свободното си време. Да си седите по цял ден вкъщи може да се окаже скучно и дори досадно занимание. Има хиляди интересни неща, които можете да правите , докато сте у дома си. Не чакайте! Научете нови неща. Новите емоции ще се превърнат лесно в теми за общуване с другите. За да ви улесним, решихме да ви дадем 3 идеи за увлекателни творчески занимания.

  • Рисувайте вкъщи

Ако винаги сте обичали да рисувате, но не помните вече откога не си го правили, време е отново да дадете воля на въображението си. Особено ако усещате, че стресът е станал неделима част от живота ви. Не се притеснявайте, ако нямате невероятен талант да рисувате. Тук важно е самото преживяване, а не крайният резултат. Забравете за времето и пространството. Разнообразете деня си с рисуване, без да излизате от вкъщи.

Картини за рисуване по номера

С начинаещите комплекти за рисуване по номера, всеки може да създава шедьоври! В комплекта има всичко необходимо – платно, четки за рисуване (три броя-тънка, средна и дебела), боички, както и помощна схема. Платното е разграфено на сектори с номера, съответстващи на цвета боя, който трябва да използвате.

Открийте вдъхновението

Необходимо ви е само малко творчески ентусиазъм, за да хванете четката и да запълните паното. Може да го намерите в природата навън, в любимия ви човек или дори в домашния ви любимец. Вдъхновението се крие навсякъде, просто му дайте шанс!

Как се рисува?

Всичко, от което се нуждаете, за да започнете, е малко вода. Рисува се стъпка по стъпка, като се следват номерата. Картината е ясно очертана, за вас остава удоволствието да ѝ вдъхнете живот с цветовете. Не забравяйте да измивате четката във вода след всяко използване и да затваряте боичката след употреба.

  • Бродирайте гоблени

Бродирането на гоблени е популярно занимание, което създава уют у дома. Ако за първи път се опитвате да шиете гоблен изберете схема, която е по-лесна за изпълнение. Към всяка схема на гоблен има и указание какви конци и вид плат за бродиране трябва да използвате. Иглата за бродиране трябва да бъде с тъп връх и голямо ухо. Шиенето на гоблени изисква време. Ако искате да ушиете някой гоблен за Коледа, сега е времето. Най-лесно, особено за начинаещи, е да се закупи готов комплект, в който има конци, панама, игла и схема на хартия, по която гобленът се шие.

Споделяне на добри практики

Шиенето на гоблени се оказва много популярно, а социалните мрежи помагат за обмяна на опит между хората, които се интересуват от него. Някои от групите наброяват над 15 хил. българи, включително живеещи в други държави. Оказва се също, че това не е занимание само за дами, а е интересно и на доста мъже, които също гордо показват творенията си на останалите.

Няколко съвета
Препоръчваме на начинаещите да започнат с нещо малко и просто с няколко цвята. Когато цветовете са повече, се изисква опит и преценка от кой цвят да започнеш. Всеки завършен гоблен се пере и глади, после се навива на руло и се носи за рамка. Най-голямата инвестиция всъщност е в рамката, която се слага на гоблена.

Ocoбeнocти нa пpoцeca
Зa дa бъдe пpиятнa paбoтaтa и дa нe ce дoпycĸaт гpeшĸи, имa няĸoлĸo ycлoвия.
Осигурете си удобно мяcтo зa paбoтa у дома и го снабдете c вcичĸo нeoбxoдимo. He e пpиятнo пo вpeмe нa бродирането дa cтaвaтe зa инcтpyмeнт или пoмoщнo cpeдcтвo, ĸoитo cтe ocтaвили нa дpyгo мяcтo.

Дневната светлина е незаменим помощник в бродирането, но съществуват и приспособления, с които се вижда по-добре – лупа или челник. За улеснение при самото шиене може да използвате гергеф.

Това е интересна дейност за запълване на свободното време, която може да се превърне в необичайно хоби. Подходяща както за вас, така и за вашите деца, които можете да заинтригувате с това ново и креативно занимание.

Успокояващо и увлекателно хоби

Изработката на пъстроцветните гоблени от мъниста развива въображението и стимулира творческата мисъл. Представлява един нов и по-различен прочит на класическите гоблени. За направата на мозайките се използват малки мъниста, които се редят по предварително очертана схема. Крайният резултат е изящно произведение на изкуството, което внася пъстрота в дома и прекрасно допълва интериора.

Лесна изработка

В комплекта има всичко необходимо за направата на вашия диамантен гоблен – канава с принтирана схема на конкретния модел, акрилни мъниста и инструменти за поставяне на мънистата. Запълването на диамантената мозайка не изисква специални умения, а само търпение и прецизност. Завършеният диамантен гоблен може да бъде поставен в рамка и окачен на стената.

Оpгaнизaция нa мъниcтaтa

Оpгaнaйзepитe нe ca излишни, ĸoгaтo ce paбoти c мнoгo цвeтoвe. Te cъбиpaт вcичĸи мъниста, paздeлят ги пo цвят, имa мяcтo зa номера. Opгaнaйзepитe cпecтявaт тъpceнeтo нa мъниста пo пaĸeтчeтaтa и нaмaлявaт pиcĸa oт гpeшĸa.

Съвети за добра направа

Канавата е покрита със защитно фолио. Препоръчително е поетапно да отлепяте фолиото, за да можете спокойно да работите върху отделни участъци от мозайката без да рискувате изсушаване на лепилния слой. Старайте се да поставяте мънистата в еднаква близост едно до друго за перфектен краен резултат. Когато приключите с направата на диамантената мозайка, можете да я покриете с плат и да поставите нещо тежко върху нея (например книги). Така мънистата ще прилепнат максимално добре към канавата.

Времето е ценно, свободното време – безценно
Не бъдете заложници на обичайната си рутина. Откъснете се от ежедневните си грижи с някое интересно занимание. Сега е време да си обещаете, че всеки уикенд ще бъдете продуктивни и няма да мързелувате и да седите у дома пред компютъра и телевизора.

Leave a Reply