Някой е ударил паркираната ми кола. И какво сега?

Няма нищо по-гадно от това да се върнете при колата си, след като е била паркирана известно време и да откриете вдлъбнатина, драскотина или друга повреда по нея, която не е била там преди. Когато това се случи и на чистачките ви няма оставена бележка с информация за онзи, който е причинил щетата, може би ще се чудите какво да правите сега.

Първата стъпка е да отделите малко време, за да се успокоите и да направите внимателен оглед на кола. Най-лошото нещо, което можете да направите в този сценарий, е да вдигнете ръце и да започнете да се самосъжалявате. Всеки път, когато автомобилът ви участва в инцидент (независимо дали сте в него по време на катастрофата или не), важно е да предприемете необходимите стъпки, за да документирате щетите и да увеличите шансовете си за положителен изход.

Първото нещо, което трябва да направите след инцидент, е да уведомите полицията. В повечето случаи служител ще докладва на местопроизшествието, за да документира щетите и да създаде официален доклад за злополука, което ще бъде важно, когато подадете застрахователния си иск, така че не забравяйте да поискате копие от него. 

Проверете за охранителни камери. Ако колата ви е била паркирана на оживена градска улица /например докато сте на процедура за лазерно премахване на капиляри/, на паркинг или в гараж, има вероятност инцидентът да бъде заснет от близка охранителна камера. Видеозаписите могат да помогнат да се хвърли светлина върху точно случилото се и може да помогне на полицията да идентифицира другото превозно средство, участвало в катастрофата.

Документирайте подробностите. Запишете възможно най-много информация, преди да напуснете местопроизшествието. Отбележете местоположението на инцидента, датата и часа на деня, метеорологичните условия, колко време е бил паркиран автомобилът ви там и всяка друга информация, която изглежда уместна. Може да е трудно да запомните подробностите дни или дори седмици след инцидента, така че е важно да си водите бележки.

Ако е безопасно да го направите, направете снимки на щетите и ситуацията. Снимките могат да служат като важно доказателство и в някои случаи могат да бъдат разликата между успешен и неуспешен застрахователен иск.

Leave a Reply