Някои причудливи стандарти за красота от миналото

Епохите и модните тенденции се менят, анякоистандарти за красота от миналото, определено са били доста причудливи.

В онези времена, добрепознатата фраза „красотата изисква жертви“ се е приемала почти буквално. Редица модни правила биха озадачили днешните дами.

Ето и няколко интересни стандартиза стил и красота отминалото, които ни карат да се замислим дали понякога и днес не прекаляваме в стремежа си да сме модерни.

 

15-ти-17-ти век- Обувките на платформи

 

От XV до XVII век, жените се налагало да носят този неудобен тип обувки, за да предпазят дългите си рокли от мръсотия и прахи да покажат, че са от висшето общество. Обувките в миналото разкривали много за човека и можели да разкрият лесно неговата класа. Височината на обувките с платформа, достигала до 50 см, затова жените, които ходели с тях, винаги били придружавани от слугините си.

 

Епохата на Ренесанса-високо чело, но без мигли и вежди

По време на тази епоха, не била на почит естествената красота. Ето защо козметиката се използвала от всеки, който можел да си я позволи. На мода било високото чело и някой жени бръснели косата си над него, за да изглеждат по този начин. Веждите и миглите не се смятали за красиви, за това жените ги премахвали изцяло. И това ако не е причудливо…

 

Англия, VXII век- много бяла кожа

Винаги се е смятало, че аристокрацията на Великобританияе доста бледа, обаче явно не е съвсем така. През VXII век един от най-причудливите стандарти за красота,е твърдебялата кожа и за да се постигне този невероятен ефект, жените си слагали по лицето специален разтвор от олово и оцет! И наистина кожата ставала по-бяла, но след определено време пожълтявала и оставала така завинаги.Елизабет I, кралица на Англия и Ирландия, била заклета почитателка на тази козметика.

 

Европа, XVIII век-изкуствени бенки

Тази тенденция, в сравнение с другите три, е далеч по-безобидна и обикновена. Изкуствените бенки са били много модерни в миналото. По-точно, вЕвропа през XVIII век както и козметиката като цяло. Бенките имали много важно значение. Чрез тях, човек можело да узнае какво е семейното положение на една дама и дори предразполагали към флиртуване. В доста от случаите, бенките били от различни платове-коприна, тафта и кадифе, в интересни и нестандартни  форми (полумесец, сърце и др.) Често били предпочитани и от мъжете. Във Венеция били толкова харесвани и известни, че имало цяла улица, на която се продавали бенки.

Това определено е бил един доста необичаенстандарт за красота, защото в наши дни редица жени предпочитат да се отърват от подобни “аксесоари”.

Източник: http://e-obuvki.com

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *