Най-често развалящите се части на колата

Редовната поддръжка на автомобила e от значение за цялостното му състояние. Обикновено обръщаме внимание на някоя част, ако има проблем, но ако не сме го хванали на време, щетите може да са много сериозни, а последствията да ни струват повече.

Обикновено когато стане дума за резервна част или смяна на някоя, изпадаме в паника, че тепърва трябва да търсим, страхуваме се да не останем излъгани или че няма да знаем какво точно са вземем. За щастие има решение за този проблем, и той се нарича Sauto.bg.

В онлайн магазина за авточасти Sauto.bg. ще намерите изключително голямо разнообразие на филтри, масло, амортисьори, съединители, кабели свещи, спирачни дискове, ангренажен ремък ролки, накладки, ремъци и редица други авточасти. Магазинът предлага висококачествени оригинални и алтернативни авточасти от водещи производители, а консултантите ще ви помогнат в избора на правилната за вас и вашата кола.

И така, вече знаете към кого да се обърнете в случай на проблем, а сега ще ви представим кои да най – често подменяните части на автомобила.

Акумулатор

Когато акумулаторът на автомобила остарее, това се отразява на производителността и рискът от повреда се увеличава. Ако това се случи, когато сте далеч от дома, най-вероятно колата ви изисква ток, за да запали. Киселинното стратифициране и ниският заряд са най-честите причини за повреда на батерията, въпреки че лошите навици за шофиране, като оставяне на включени светлини и климатик, когато колата не е запалена, и пътувания на много кратки разстояние, които не позволяват на акумулатора да се зареди, също може да причинят проблеми. Добро решение е да сменяте уреда на всеки четири до пет години и да го проверявате често за мръсни клеми, повредени кабели и физически дефекти.

Външни светлини

Спирачните светлини, мигачите, задните светлини и другите малки външни светлини са части на автомобила, които са склонни да се повредят по-често от фаровете. Тъй като не можете да видите кога това се случва, докато седите вътре в превозното средство, трябва да ги инспектирате редовно. Помолете приятел да стои навън, докато тествате всяка от гореспоменатите светлини. Всички изгорели крушки трябва да бъдат извадени, подменени и тествани отново за правилна работа.

Спирачни ротори

Роторите предпазват спирачната система на вашия автомобил от прегряване по време на употреба. Въпреки това, с течение на времето, триенето от спирачните накладки и шублерите прави роторите по-малко ефективни. Ако те са твърде износени, рискувате евентуална опасна повреда на спирачката. Обърнете внимание на особени шумове и търкания, както и на всякакви „пулсиращи“ усещания при спиране; всяко от тях може да показва повреда, която ще наложи незабавно да проверите всяка от тези части на автомобила.

Предно стъкло

Летящата мръсотия и отломки, които се удрят в предното стъкло по време на шофиране, могат да причинят нараняване или напукване на предното стъкло. Редовното почистване на предното стъкло може да предотврати повърхностни драскотини, но ако има по-големи щети, те трябва да бъдат отстранени незабавно. Затова, ако забележите проблем, обърнете внимание веднага и вземете мерки.

Налягането в гумите

Поддържането на правилно налягане в гумите е по-лесно, когато имате работеща система за наблюдение на налягането в гумите (TPMS), но повредата на ак може да доведе до това функцията за безопасност да спре да работи преждевременно. Има два типа системи: индиректните системи отчитат налягането в гумите от сензори в антиблокиращите спирачки, като определят дали нивата на налягане са точните чрез наблюдение на броя на въртенията на всяка гума спрямо останалите, докато директните системи имат своите сензори, разположени вътре в гуми за осигуряване на по-точни показания. Ако системата спре да работи, ще ви трябва професионална помощ.

Компоненти на фаровете

Работните фарове са от съществено значение за безопасността през нощта. Ако светлините ви не са достатъчно ярки, сте изложени на риск от злополуки. Сред често срещаните проблеми, които трябва да оправите са:

• Сменете изгорелите крушки, когато изгасне единия фар.

• Проверете релето, предпазителя, окабеляването и превключвателите, когато и двата фара не работят, и сменете частите на автомобила, ако е необходимо.

• Проверете алтернатора, ако фаровете са затъмнени, за да изключите проблеми със системата за зареждане.

Leave a Reply