Най-опасният алкохол

Учени от университета Брайтън във Великобритания съобщиха кои алкохолни напитки водят най-бързо до опиянение и предизвикват най-силен махмурлук.

Ефектът след употребата на алкохол зависи от съдържащия се в него етанол, като делът му се колебае между 5 и 40%.

Според учените най-лесно може да се напиете от херес (Шери – ликьорно, подсилено с алкохол вино, което се дестилира около град Херес де ла Фронтера, Испания), а също и от портвайн. Тези две напитки се усвояват бързо и имат сравнително високо съдържание на алкохол – около 20%.

Силно опиянение може да предизвика уискито и другите силни напитки. Но заради високия си градус те се абсорбират бавно в кръвоносната система.

Пенливите вина също водят до бързо опиянение – газирането засилва усвояването. Ето защо още в първите минути може да почувствате действието на алкохола.

Много хора редуват алкохола с вода, тъй като според тях това ще запази ума им трезв и ще избегнат махмурлука. Това не бива да се прави, ако става въпрос за 40-градусови напитки. Подобна практика понижава два пъти процента на поетия етанол, което води до по-бързо опиянение.

По същата причина не трябва да се смесват слаб със силен алкохол.

За да се чувствате по-малко зле на следващия ден, се препоръчва да пиете водка.

Разбира се, единственият начин да не се напиете, е да не пиете изобщо. Но ако не искате да се лишавате съвсем от спиртните напитки, препоръката е винаги да залагате на качествен алкохол като Златно Джони, скандинавска водка, вино от реномирани изби и др.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *