Кърменето – най-добър старт за живота на новороденото

Кърменето е естествено продължение на процеса на бременност и раждане. Майката и бебето трябва да се опознаят и да си свикнат. Препоръчва се кърмене без хранителни добавки и напитки до шест месечна възраст. Първото мляко след раждането се нарича коластра. И, въпреки малкото си количество, то е наситено с протеини и антитела, необходими на детето още от първите дни на живота му.

За успешното кърмене помагат предварителната подготовка на майката преди раждането, умението й да заеме удобна и за нея , и за бебето позиция, бебето правилно да поеме гърдата и да се кърми според неговите потребности.

Какво пречи на храненето? Разделянето на майката от детето, особено непосредствено след раждането. Храна и напитка от бутилки. Хранене по строг график. Използване на биберони и други силиконови залъгалки.

Когато кърми своето бебе, майката го предпазва от заболявания като алергии, диарии, възпаление на белите дробове, астма, възпаление на ушите, детски диабет и затлъстяване. И между другото, скъпи майки, докато кърмите, изгаряте калории. А това значи по-лесно връщане на предишното тегло. Освен това, кърменето спестява от закупуването на бебешки храни, бутилки и други аксесоари. Кърменето е не само добър старт за бебето, но е полезно и за майката. Намалява вероятността от рак на гърдата и яйчниците, от остеопороза. Матката се връща към първоначалния си размер много по-бързо.

Преимуществата на кърменето са безспорни. Майчиното мляко засища детето и неговите потребности до половин годишната му възраст. Има бебета , които не поемат майчината гърда или сучат малко, или въобще не искат. Те трябва да приемат детска храна, обогатена с желязо.

Как ще разберете, че вашето бебе иска мляко? Гледайте него и реакциите му, а не часовника. Важно е да разпознаете симптомите на глада. Например, пъха ръце в устата, смуче усърдно биберона си, става неспокойно. При кърмене, то трябва да се остави да суче спокойно, докато не задоволи глада си.

След раждането на своето дете, много майки се вълнуват от въпроса дали имат достатъчно кърма. И  тук действа принципа „Според търсенето – и предлагането“. Ако кърмите бебето си при неговите прояви на глад, а не по часовник, колкото повече суче, толкова повече мляко произвежда организма на майката. Количеството мляко ще съответства на потребностите на детето. Има периоди на скок в растежа. Те се характеризират с по-чести хранения в продължение на няколко дни. За тези периоди се препоръчва майката да кърми бебето си по-често, според неговите изисквания и да си почива най-много между тези хранения. През тези периоди бебчето увеличава образуването на мляко в организма на майката.

Ако не е възможно да кърмите бебето си, може да изцедите мляко ръчно или с помпа от гърдите си. Ако бебето е в инкубатор, е препоръчително майката да изцежда мляко поне 8 пъти на ден. За да тече млякото по-бързо, добре е да се масажират гърдите. Първо се изцежда мляко от едната гърда, после от другата. Добре е да се повтори процедурата няколко пъти, в зависимост от удобството на майката и времето, с което разполага. По този начин могат да се съчетаят кърменето на бебето и работата, която майката отново е започнала скоро след раждането.

Leave a Reply