Колко е важно да тестваме кола, преди да я купим?

Представете си следната абсолютно стандартна житейска ситуация – както си шофирате нормално и спокойно семейния автомобил, който притежавате от поне 15 години, изведнъж чувате странен шум, колата внезапно спира, двигателят изгасва и вие оставате безпомощен насред нищото. Звучи като филм на ужасите, нали? Особено ако колата така и не се съживи и ви се наложи спешно да закупите нова. 

Повечето домакинства нямат достатъчно заделени средства за покупка на чисто ново возило, затова ще ви се наложи да се задоволите с някой приличен модел втора ръка, като стискате палци да замести достойно вашето храбро загинало в изпълнение на служебния дълг превозно средство. 

Но какво е важно да имаме предвид при всеки един оглед на кола? Отдавна вече не е достатъчно да си харесате автомобила визуално или да усетите специална кармична връзка помежду ви, а задължително трябва да помислите и за техническите му характеристики. Тук възниква въпросът как да се ориентирате, ако нямате абсолютно никакви познания в тази специфична сфера?

Най-простичкият начин да прецените дали една кола е подходяща за вас, дори и да не разбирате абсолютно нищо от материята, е просто да я изкарате за тест драйв. По този начин ще можете да оцените вашето индивидуално взаимодействие с автомобила, доколко охотно той се подчинява на вашите команди, удобството при управление, усещането за комфорт по време на път. 

Ако возилото ви се подчинява охотно и без особени затруднения изпълнява всичките ви команди, шансът да се попаднали на сносно такова е доста голям. А ако не чувате някакви странни звуци, не усещате неприятни миризми на захабено и не виждате странен пушек, то значи късметът ви определено работи. Естествено, не препоръчваме да разчитате само на него, а задължително да заведете колата на преглед при специалист. И все пак тест драйвът си остава едно добро начало, което може да предопредели успеха на съвместното ви бъдеще.

Leave a Reply