Какъв материал да изберете за изработката на вашия парник?

Изборът на подходящ материал за изработката на вашия парник е сред най-важните особености, върху които трябва да помислите, защото именно това решение до голяма степен може да определи условията за отглеждането на различни растения.

Сред най-предпочитаните материали за изработката на конструкция за целогодишно отглеждане на плодове, зеленчуци, билки и цветя, се откроява поликарбоната.

Какво представлява и защо е толкова предпочитан от потребителите? Екипът на Парник БГ споделя предимствата на известните оранжерии от поликарбонат.

Предимства на поликарбоната

Този така популярен материал, който е сред най-предпочитаните както от любители в областта на земеделието, така и от професионалисти, притежава множество предимства. Част от тях са:

  • Отлична топлоизолация – поликарбонатните листове се отличават с отлични топлоизолационни свойства, което е сред най-важните преимущества, особено през зимата. Това ви позволява да отглеждате дори по-топлолюбиви растения, както и да използвате естествената енергия на слънцето. Тези листове задържат топлината в оранжерията и помагат да се поддържа стабилна температура, което е от решаващо значение за растежа на растенията и ги предпазва от замръзване;
  • Защита от вредните UV лъчи – много поликарбонатни листове са обработени с UV защита, която предпазва растенията от изгаряне и повреждане. Това е особено полезно през летните месеци, когато слънцето е най-интензивно и често срещан проблем е изгарянето на листата;
  • Издръжливост и устойчивост – този материал се характеризира с изключителна издръжливост, устойчивост и здравина на натиск, удари и различни външни влияния. Поликарбонатът може да издържи на екстремни метеорологични условия, като градушки, снеговалежи и вятър. Така вашите растения ще бъдат под непрестанна защита, дори по време на неблагоприятни временни условия;
  • Лекота и удобство при монтаж – панелите, изработени от този материал, са леки и лесни за монтаж. Те не изискват сложни конструкции или използването на специални инструменти. Този аспект улеснява процеса на сглобяване на парника и го прави по-достъпен за всеки любител градинар;
  • Дълготрайност – той е изключително издръжлив материал, който не избледнява и не жълтее с времето. Това гарантира дълъг срок на експлоатация и минимални разходи за поддръжка. Освен това панели се почистват лесно с обикновени почистващи продукти и вода. Те не изискват специални грижи и поддържане.

Каква е цената на поликарбонатната конструкция – скъпо ли ще ви излезе?

Цената е водещ фактор във всяко едно отношение. Ценообразуването зависи от множество характеристики, включително големината, сложността на дизайна, типа на самите поликарбонатни панели. Съществуват както по-тънки, като единичните, така и многослойни варианти, които предоставят по-добра топлоизолация. Преценете самостоятелно какво търсите и се посъветвайте с професионалисти в областта, за да получите актуална оферта.

Leave a Reply