Идеи за банята – Изберете подходяща палитра за интериора

Ако се колебаете как да декорирате банята и каква цветова схема да изберете, специалистите съветват да заложите на универсалната неутрална палитра.

Основното предимство на неутралните цветове е способността им да се хармонизират чудесно с други цветове и материали. Белият фон се съчетава отлично и с всякакви материи – дърво, стъкло, естествен камък и метал.

Важни аспекти при избора на цветовете в банята

В цветовата палитра могат да участват в няколко цвята, които от своя страна да са разделени на сенки и полутонове.

Ако сте привърженик на ярките интериорни цветове, можете лесно да комбинирате топъл тон с по-жизнени и ярки акценти. Зеленото, изумруденото, лимонените нюанси, кайсията, както и всички дървесни тонове са свързани с природата и ще освежат изключително много интериора.

Виолетовото и червеното също са много привлекателни и оптимистични цветове, които обикновено се използват много успешно като декоративни допълнения – като решения за цвят на хавлиените кърпи, аксесоарите за баня или всякакъв тип декорации – картини, вази, пана и други.

 Решенията за декорация на интериора и изборът на материали основно зависят от избрания стил и вашия индивидуален вкус.

 Стените могат да бъдат боядисани,  да се използва декоративна мазилка, керамични плочки или облицовки от естествен камък. Може също така да се поставят тапети, а напоследък са много модерни и всички декоративни панели, изработени от пластмаса, дърво или гипсокартон. 

Основното правило в декорацията на банята е да се даде предимство на светлите тонове.

Ако стените са монохромни, декорът може да бъде оживен от различни видове декоративни панели или мозайки, монтирани само в определени зони.

Ако искате стаята да изглежда по-широка, декорирайте стените с хоризонтални линии – това винаги върши работа, а и декорът ще изглежда много по-интересен и елегантен. За още повече блясък стените на банята може да са украсени с картини, огледала с красиви рамки и други декоративни предмети, подхождащи на съответния стил.

Източник: bania24.com

Leave a Reply