Защо естественото движение е по-важно от тренировките

Когато през 1964 г. Джоан Верникос постъпва като научен сътрудник в НАСА едва ли си е представяла, че изследванията ѝ върху стреса на астронавтите, ще преобърнат мисленето на хората в посока на естественото движение.

Първоначално работата ѝ е свързана с изследване на физическите реакции на тялото в Космоса. Впоследствие установява, че безтегловността в Космоса е причина за остаряването на астронавтите. Опитите ѝ да търси отговор на въпроса как астронавтите могат да поддържат тялото и здравето си при липса на гравитация я водят до естественото движение като противовес на остаряването.

Години по-късно като автор на книгите “Физиология на обездвижването”, “Да овладеем гравитацията и да спрем стареенето”, “Фитнес в напреднала възраст”, “Седенето убива, движението лекува” и “Родени за движение”, Джоан Верникос започва да учи хората колко важно за здравето им е движението и колко опасно е обездвижването.

Нейната теза е следната: покоят е равносилен на престой на тялото в безтегловност, а това води до неговото преждевременно остаряване. Само се замислете колко често през деня и нощта тялото ни е в покой. Пред компютъра, в креслото пред телевизора, с книга в ръка, докато спим. Да, спането също допринася за обездвижването ни. Нещо повече, технологиите допринасят за намаляване на движението ни през деня. Перални, миялни, сушилни, прахосмукачки роботи, уреди за готвене, в което ястията стават с едно натискане на копчето, колата като средство за придвижване. Фирми за почистване на домовете, домашни помощници, заобиколени сме от помощ във всякаква форма и щадим тялото си ежедневно от всякакви излишни усилия.

Същевременно фитнесите са пълни, уредите за домашен фитнес и тренировки стават все по-разнообразни. Програми за влизане във форма ни се предлагат отвсякъде. Достатъчно ли е това? Може ли един час тренировка в залата да компенсира престоя ни в колата след това и часовете работа пред компютъра. Често успокоени, че сме си взели дневната доза упражнения завършваме вечерта пред телевизора с една доставка за храна, кликваме върху betano и после в леглото.

Колкото по-дълго оставаме в покой, в седнало положение, толкова повече вредим на здравето си. Тялото ни е създадено да се движи, а с времето ние всячески се опитваме да го лишим от движението. Интересното е, че с остаряването хората още повече се обездвижват, вместо да използват свободното си време и да се движат. Дори разходките са изключително полезни. Препоръката на д-р Верникос е на всеки 20-30 минути прекарани в седнало положение да ставаме прави и така да стоим известно време. Тази малка на пръв поглед промяна влияе в пъти повече на здравето ни от тренировката в зала. Към това е добре да разширим движението си през деня. Да ходим повече пеш, когато имаме възможност, да пазаруваме и носим торбите си по стълбите без да ползваме асансьор. И въобще е добре да забравим за асансьора. Да организираме срещите си с приятели в парка или в планината за да се движим, а не на маса. Да чистим и готвим у дома. Вършенето на домакинска работа освен, че пести пари е една добра инвестиция в здравето ни. Да използваме свободното си време и да се движим.

Спортът също е важна част от движението, но с възрастта се променят и спортовете, които човек може да практикува. Това не означава да го зачеркнем, а да потърсим нещо подходящо и интересно. Нещо, което освен, че ще ни държи в тонус и ще повиши енергията ни, но и ще допринесе за това да изпитваме наслада от живота.

“Бъдете активни!” е посланието на Джоан Верникос. Към него можем да добавим “Наслаждавайте се на живота и движението всеки ден! Подарете на тялото си движение и то ще ви отвърне със здраве!”

Leave a Reply