Казеинов протеин – какво представлява и защо да го изберем

Казеинът е вид протеин, който е на особена почит сред любителите на фитнеса и бодибилдинга. Той се характеризира с изключително високо качество и ценни специфични свойства, които го отличават от повечето други видове протеин на пазара.

От къде се добива казеинът

Както името му подсказва, в естествено състояние се среща в млякото и в неговите производни продукти, като извара, сирене, кашкавал и други подобни, от които се извлича.

Под формата на хранителна добавка се предлага в специализираните магазини за хранителни добавки и здравословни храни, както и на специализираните онлайн магазини (качествен казеин на добри цени можете да намерите на страниците на Workout.bg).

Кое го отличава от останалите протеини

Казеинът се отличава от останалите протеини с това, че се усвоява много по-бавно от организма. Той образува гел, когато взаимодейства със стомашната киселина, като по този начин забавя изпразването на стомаха.

Това, само по себе си, забавя усвояването на аминокиселините от кръвния поток, като, обаче, го прави по-стабилно и постоянно във времето.

Изследванията показват, че казеинът е по-ефективен за увеличаване на мускулната маса и мускулната сила в сравнение със соевия и пшеничния протеин, но все пак отстъпва на суроватъчния протеин.

Тоест, ако целта ви е да трупате колкото се може повече мускулна маса, суроватъчният протеин може да е по-добрият вариант за вас.

Има ли казеинът предимства пред суроватъчния протеин

Въпреки това, което казахме малко по-рано, че казеинът отстъпва на суроватъчния протеин, тук трябва да кажем, че зависи и каква е крайната ви цел.

Така например, някои проучвания при мъже с наднормено тегло показват, че когато човек се опитва да свали излишните килограми и ограничи калориите, които поема, казеинът е по-добрият избор.

Приемът на здравословни количества протеин казеин (какво количество можете да приемате, това най-точно може да каже вашият лекуващ лекар) помага на спортуващия да подобри по-бързо телесния си състав.

Какво имаме предвид? Тук става дума за това, че спортуващият ще успее по-бързо да стопи излишните мазнини и да стегне своята мускулатура, като разликата ще се отчете на първо място от кантара.

С други думи, казеиновият протеин е вашият по-добър избор от суроватъчния протеин, ако целта ви е да свалите излишни килограми.

Leave a Reply