4 съвета в случай, че тъчпадът на лаптопа ви не работи

Тъчпадът е малката правоъгълна част под клавиатурата на лаптопа ви, която е чувствителна на допир и играе ролята на мишка, с която да навигирате по екрана и да предприемате действия. Изключително неприятно е тъчпадът да спре да работи, да не знаете как да го оправите, и да ви се наложи да включвате в USB порта резервна мишка. Разбира се, повредата може да е сериозна и да изисква намесата на специализиран сервиз за лаптопи, но в много случаи можете да си помогнете и сами.

 

В следващите редове, ще ви дадем някои насоки как да оправите нефункциониращия тъчпад.

 

1. Включете тъчпада с помощта на “fn” бутона

 

Има случаи, в които искате да използвате “fn” бутона за нещо бързо, като например увеличаване на звука, но случайно натискате грешен бутон, който включва/изключва тъчпада от употреба. Така че, винаги допускайте тази вероятност. Намерете клавиша с иконка, наподобяваща тъчпад, и държейки “fn” бутона, го натиснете, за да видите дали от това е бил проблемът.

 

2. Изтрийте драйверите от други мишки

 

Ако сте ползвали различни мишки на лаптопа си, има голяма вероятност да не сте премахнали техните драйвери. Ако е така, може тези драйвери да пречат на използването на тъчпада. За да се справите с този проблем, отидете в Device Manager, после натиснете Mice and other pointing devices, след което натиснете десен бутон на мишката и изберете Uninstall device за всяка мишка, която сте включвали в миналото.

3. Обновете или преинсталирайте драйвера на тъчпада

 

Намерете настройките на тъчпада си. В зависимост от марката, може да се казва Dell TouchPad, Lenovo TouchPad, Synaptics и др. Уверете се, че пише, че тъчпадът е включен. Натиснете Update driver, за да видите дали случайно няма да се случат обновления, които да оправят проблема.

 

При някои потребители се наблюдава проблем с тъчпада, след като преминат на Windows 10, което означава, че драйверът на новата операционна система за вашия тъчпад, дава дефект. В такъв случай, от настройките на тъчпада, изберете Roll Back Driver, за да върнете предната версия на драйвера и да видите дали нещата ще се оправят.

4. Включете тъчпада от настройките за мишката

 

Понякога действията в Device Manager не дават резултат. Тогава трябва да отидете в настройките на мишката, откъдето да се опитате да включите тъчпада. Напишете “mouse” в полето за търсене в Windows и влезте в Mouse Settings. После цъкнете на Additional mouse options, след което в новопоказалия се прозорец, натиснете Device Settings/Touchpad (в горния десен ъгъл). Оттам, намерете името на вашия тъчпад и натиснете Enable.

Бонус съвет

 

Съществува вероятност вашият лаптоп да е хибрид, който да ползва и тъчскрийн технология. В този случай, проверете дали настройките на тази функционалност не си пречат с тъчпада ви. За да изключите тъчскрийн функционалността, натиснете в комбинация клавишите Win + R и напишете в полето за търсене services.msc. Ще ви се покаже цял списък, от който трябва да намерите TabletInputService или Tablet PC Input Service. Натиснете десен бутон върху него и после Disable.

 

В заключение

 

Надяваме се, че в горните редове се намира начинът за справяне с вашия проблем с тъчпада. Разбира се, всеки лаптоп се различава по софтуер от другите, и някои от инструкциите може малко да се различават, но насоките и идеята са ясни, така че да успеете да се преборите.

Leave a Reply