Съвети за намиране на най-добрата тоалетна за вашата баня

Според различни статистики прекарваме между три и пет години от живота си там, където „и царят ходи сам“. Ето защо изборът на качествен и удобен санитарен фаянс е от съществено значение за добруването ни в дългосрочна перспектива. За щастие, на пазара се предлага огромно разнообразие от модели и дизайни, така че всеки може да подбере тази, която най-добре ще пасне не само на личния комфорт, но и на общия дизайн на помещението, в което ще я постави. Все пак какви са вариантите ни за избор?

Форма, височина и стил

Санитарен фаянсСпоред формата, тоалетните чинии се делят на кръгли, овални и квадратни. Коя форма ще предпочетете, зависи от личния ви вкус и общото обзавеждане за банята, което ще изберете. Височината е от съществено значение, защото няма нищо по-неприятно от чиния, която напряга бедрата. Затова нашият съвет е, преди да закупите избрания модел, да поседите известно време на него, за да прецените дали отговаря на критериите ви за удобство. Основните стилове при тоалетните са:

  • стоящи (свързани с пода);
  • висящи (конзолни);
  • моноблок (тоалетна чиния и казанче в едно);
  • тоалетна чиния с биде.

Стоящите модулни решения са най-масовите. Отличават се с това, че са съставени от два елемента – тоалетна чиния и казанче, които се монтират отделно, свързани с преходна връзка. Най-същественото им предимство е, че се инсталират изключително лесно, което обяснява и защо са най-разпространени.

Моноблок моделите представляват фиксирани тоалетна чиния и казанче в един елемент с плавни линии и без преходи. Те печелят пред модулните варианти с това, че са една изградена инсталация, която далеч по-трудно може да даде дефекти като течове.

Висящите (конзолни) се отличават с това, че при тях е видимо само мястото за сядане. Казанчето се монтира скрито в стената и се достъпва посредством бутони. Този вариант е изключително изчистен и функционален, освен това позволяват по-лесно почистване на пода.

Моделите с вградено биде са предпочитани последните години, защото позволяват по-лесна поддръжка на интимната хигиена. Представляват тоалетна с допълнителна система, позволяваща измиване на интимните органи след задоволяване на физиологичните нужди, което се е доказало като по-здравословен вариант от употребата на хартия.

Тоалетни с пестене на вода

На съвременен етап пестенето на вода е един от най-основните фактори, на които трябва да обърнем внимание при избор на модел. Обикновено на едно пускане на вода в канала се оттичат между 6 и 8 литра вода, но често това количество не е необходимо. Ето защо е добре да се помисли вариант за казанче с два бутона, за да можем да преценим дали ни е необходим пълния обем на казанчето за изплакване или само половината. Друг практичен вариант представляват ръчните бутони, които позволяват лична преценка и контрол при пускането на водата.

Здравина

Тъй като т. нар. „порцеланов трон“ се купува с перспективата да се използва дълги години, е много важно да го подберем качествен и издръжлив. И фаянсът, и порцеланът са изключително здрави материали, така че само личния ни вкус трябва да е водещ при избора. Не забравяйте и аксесоарите като държач за хартия, кошче и поставка за санитарна четка, за да се радвате на хармонично и функционално помещение.

Leave a Reply