Подготовка на автомобила за зимния сезон

Дори и младите шофьори са наясно, че подготовката за зимния сезон е едно от най-важните неща, пред които ще се изправят всяка година, като собственици на автомобили. И колкото по-рано се подготвим, толкова по-спокойно и безаварийно ще шофираме през зимата. Затова не чакайте да падне първия сняг за да приведете колата в ред и не се оставяйте зимата да ви изненада. Ето основните неща, на които трябва да обърнете внимание:

Технически преглед

Въпреки, че техническият преглед се прави само веднъж годишно и е задължителен, за ваша собствена безопасност е добре да проверите изправността на автомобила и преди настъпването на зимния сезон. Тествайте запалването, светлините, чистачките и почистващата уредба, спирачките, отоплението и охладителната система на колата в сертифициран сервиз.

Зими гуми

Първата ви, а може би и най-важна задача при подготовката на колата за зимата е да смените гумите. Ако разполагате с добри зимни гуми от миналия сезон – поставете ги навреме, като не пропускате да проверите грайфера им, който според закона трябва да е най-малко 4 мм. Не правете компромис с качеството и състоянието на гумите, защото именно от тях зависи сигурността и стабилността ви на пътя в зимни условия. Карането с износени или летни гуми носи реален риск за живота и здравето както на водача, така и на пътниците.

Защита от ниските температури

Задължително проверете всички течности на автомобила и подменете антифриза. Сложете зимна течност за чистачките и направете няколко профилактични измивания, така че тя да се разнесе по всички маркучи и съединения. Това предпазва от замръзване на остатъчна вода в системата.

Нови чистачки

Изберете наистина качествени чистачки за зимата, защото компромисите с евтини незнайни марки или стари пера ще ви лишат от добра видимост.

Проверка на акумулатора и фаровете

Още преди да настъпи зимата проверете непременно работата на акумулатора на колата. Това важи с пълна сила, ако запалването е трудно дори при леко захлаждане. Заредете го със зарядно устройство или най-добре го подменете с нов. Убедете се също така и, че всички светлини на колата ви работят изрядно. Профилактична подмяна на крушките може да ви осигури добра видимост и да ви предпази от инциденти през зимата, когато се стъмва по-рано и видимостта като цяло е намалена. Ако автомобилът ви е по-стар модел, може фаровете й да не са достатъчно силни, тогава разгледайте различните варианти на пазара, с които можете да коригирате това, като ксенонови комплекти например.

Защита за уплътненията на вратите и ключалките

Гумените уплътнения често се повреждат от студа и с времето се изронват или падат. За да ги предпазите, намажете ги с препарат за уплътнения. Също така можете да използвате и талк, или глицерин за омекване и повече еластичност. Подгответе се за зимата и като си купите с подходящ спрей за размразяване на ключалките, но не забравяйте да не го държите в колата, защото при замръзване няма да можете да достигнете до него.

Помощно оборудване

Освен цялата тази профилактика, подгответе колата и с нужното оборудване за зимата и влошените пътни условия, като си набавите вериги, кабели за даване на ток, стъргалка за лед за стъклата, размразяващ спрей за стъкла и ключалки, работещо фенерче, одеяло, ръкавици. Преди да тръгнете на път, се убедете , че имате всичко необходимо – триъгълник, аптечка, ключ за гуми. 

Ако почистването на леда от стъклата всяка сутрин ви се вижда трудоемко и досадно, а не искате да използвате препарат против замръзване, има един лесен трик – вечер покривайте стъклата с найлоново фолио, а на сутринта просто го отлепете и си спестете дразнещото чегъртане.

Въпреки, че през този сезон, най-често използваната фраза е “зимата отново ни изненада”, не позволявайте това да се случи и с вашата кола. Всичко необходимо за ремонт и профилактика, както и автомобилна козметика, можете да намерите в Топ Кар.

Leave a Reply