Как да подобрим паметта си?

Photo by Alexandra, Pixabay License

Независимо от възрастта и професията, едва ли има човек, който не би искал да има добра памет. И докато някои имат вроденото умение да запомнят без усилие, за други коства много да запомнят дори елементарни неща. За щастие, дори да не сте от първите, има много начини, чрез които да тренирате и да подобрите значително паметта си и възможността да съхранявате информация за по-дълъг период от време. Това е възможно благодарение на заложената в мозъка способност да се адаптира към нови условия и да подобрява своите функции, наречена невропластичност. На практика това означа, че както можем да влияем върху външния си вид чрез тренировки и диети например, също така можем да се погрижим и за паметта си.

Всъщност именно правилната храна и движението играят важна роля за цялостното добро функциониране на нашия организъм, в това число и на мозъка. Всеизвестен факт е, че различните хранителни вещества и добавки могат да бъдат благоприятни за мисълта и паметта ни. Спортът, от друга страна, ни поддържа активни, подобрява кръвообръщението и метаболизма и не на последно място ни освобождава от стреса, чието негативно влияние не е за подценяване. Освен това упражненията ни помагат да подобрим концентрацията си, карат ни да влагаме мисъл в изпълняването им и ни учат на упорство и постоянство.

Логическите игри също несъмнено развиват ума и паметта. Неслучайно още от ранна възраст, когато се формират най-съществените процеси в мозъка и той е изключително податлив на възприятия, се захласваме в пъзели и Lego конструктори, които тренират логическата ни мисъл, визуалната памет и концентрацията. На по-късен етап обаче доста хора надрастват тези занимания или не им остава време за тях, като всъщност не отдават внимание на факта, че те могат да бъдат много благоприятни за поддържането на добрата форма на ума.

Излишно е дори да споменаваме за плюсовете от играта на шах. Най-младият треньор в Световната шахматна федерация Armin Juhasz споделя, че дължи успеха си на своите систематичност, ентусиазъм и добра памет. Картите също са добър вид упражнение за логиката и паметта, защото развиват у играча умението не просто да следи и разбира правилата на играта, а и да запомня и предвижда ходовете на опонентите си. Известният професионален покер играч и учен Лив Боере често говори за ползите от играта в ежедневието. Тя е активна в медийното пространство и на сцената на TEDx, където споделя как пренася уменията си от покер масата във вземането на житейски решения.

Photo by Shahariar Lenin, Pixabay License

Ключът към добра памет обаче не се крие единствено в активността и задълбоченото мислене, а понякога дори в точно обратното. Почивката и покоят оказват също толкова голямо влияние на нашия мозък, който често има нужда да се откъсне от мислите и напрежението. Ако работите или учите с часове, в даден момент умът се пренатоварва и блокира. За да избегнете този неприятен момент, е от изключителна полза да се научите да медитирате. Всъщност тук по-скоро става въпрос за един полезен навик, който обаче е труден за постигане от доста хора. Трябва ви наистина добра концентрация, за да успеете да се откъснете напълно от мислите и ежедневните грижи и да пречистите съзнанието си.

Друг начин да си дадете добра почивка е и качественият сън. Много хора приемат това за даденост, но сънят е изключително ценен за нашия организъм. Фазите, през които преминава мозъкът по време на сън, са от съществено значение за поддържането на добра памет, защото го освобождават от незначителните мисли и го подготвят за прием на нова ценна информация. Това важи и за кратките дрямки през светлата част на денонощието, които също се отразяват ободряващо и регенериращо за съзнанието. Според редица изследвания новата информация се запазва в част от мозъка, където е лесно уязвима и може бързо да бъде забравена. След дрямка обаче тези нови знания се прехвърлят в друга част от мозъка, която ги запазва за по-дълготраен период. Добрият сън се грижи не само за паметта ни, но и за нашата креативност, способността да разсъждаваме логично и критично и да разрешаваме проблеми. Здравословното количество сън на денонощие за възрастните хора е между 7.5 и 9 часа, така че ако искате да поддържате ума си във форма, просто си подремвайте добре.

 

Leave a Reply