Какво представлява рефрактивната хирургия?

Рефрактивната хирургия на роговицата бива използвана, за третиране на най-честите проблеми със зрението като късогледство, далекогледство и астигматизъм. Това е един от най-ефективните и прости начини за корекция на зрителни дефекти, която има за цел да подобри качеството на живот на човека. Такъв тип операции целят да намалят използването на очила или лещи при пациента или цялостното прекратяване на използването им.

Рефрактивната хирургия обединява разнообразие от лазерни техники, които имат за цел да излекуват или да подобрят зрението на пациента. Те коригират зрението като променят структурата на роговицата. Има и друг вид операции, които включват иплантиране на изкуствена леща в окото. Най-често прилаганият тип рефрактивна операция е така наречената LASIK, която променя структурата на роговицата. При пациентите с късогледство, този тип процедура намалява изкривяването на роговицата, с цел да се намали силата на фокуса. При далекогледство процедурата действа в обратна посока – постига се по-стръмна роговица, за да се повиши силата на фокуса на окото. При астигматизъм изображенията се изкривяват, тъй като светлината пред окото се разсейва през неправилно оформена или изкривена роговица. Рефрактивната хирургия използва лазерните техники, за да поправи това, като преструктурира и изглажда селектирани, направилни части от роговицата.

При 90% от подходящо подбрани пациенти рефрактивната хирургия успешно подобрява или напълно коригира зрението. При нестабилна рефракция, бременност и лактация, хронични зрителни заболявания, системно заболяване или аномалии на роговицата съществуват рискове и операцията би могла да бъде противопоказна. Това се преценява на място от лекуващия лекар. Прекалено сухите очи, непоносимост към лещи или при наличието на синдром на хронична болка също се налага предпазливост. Рядко се появяват застрашаващи зрението усложнения след операцията, но при 20% от пациентите биха могли да възникнат нови зрителни смущения, особено при нощно шофиране.

Въпреки, че необходимостта от лещи или очила е значително намалена след корекция с LASIK, при някои пациенти все още се налага използването им, особено, когато е тъмно или с напредването на възрастта.

Не съществува определен, универсален рефрактивен метод, който да действа при всички пациенти. Типът на операцията се избира след внимателен преглед и дискусия с лекуващия офталмолог, за да се избере най-подходящия вариант за вас.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *