Защо се появяват вредители у дома и как да ги спрем?

Когато откриете буболечка върху себе си, цял ден оставате с тревожно усещане, че нещо все още е там. Дори и с постоянното прокарване на ръцете по раменете ви, за да проверите, не можете да се отърсите от усещането, че някъде ви очаква едно страховито.

Още по-лошо е, когато това се случи у дома. Намирането на едан мравка може да ви остави зловещото предположение, че може да има цяла колония някъде вътре във вашия дом, която само чака да погълне къщата ви.

За съжаление, няма начин да се елиминира напълно възможността вредителите да влизат във вашия дом, независимо дали ги въвеждате неволно или те ще откриват свой собствен вътрешен път.

“Ще трябва да се борите с тях през целия си живот”, казва доцент Джеф Уитуорт, специалист по ентомология в Държавния университет на Канзас. “Можете да намалите потока от вредители във вашата къща, но няма да можете да ги спрете напълно”, добавя той.

Първата стъпка към намаляване на потенциалната опасност за появата на вредители във вашия дом – независимо дали те са насекоми, паяци или гризачи – е да се разбере как и защо те могат да стигнат до там. Ето някои от най-често срещаните начини и причини, поради които вредителите влизат във вашия дом:

Вкарани са от вас. Колкото и да не искате да го признаете, вие сте водещи виновници за внасянето на насекоми и паяци във вашия дом. Обикновено те се качват на яке, обувка или торба за хранителни стоки, а след това вие ги носите в новата им площадка.

В случая на дървениците, прикрепянето към човек, животно или обект е единственият начин, по който те се разпространяват от място на място, казва Джон Кейн, ентомолог. „Това е просто случай на лош късмет. Това няма нищо общо с хигиената на лицето или чистотата на дома”, казва той.

Вероятно това не се случва често, а когато се случва, обикновено един или два вредителя влизат във вашия дом по този начин. Но ако могат да намерят последователен източник на храна – и за дървениците това ще бъде вашата кръв – те ще имат потомство възможно най-бързо, което причинява очевидни проблеми за вас като жител.

Времето ги принуждава. Сезонната промяна е често срещан фактор, който внася вредители в домовете, тъй като те търсят подслон от екстремни климатични условия. „Те са нашите главни конкуренти за храна. И са много добри в навлизането в области, които могат да оцелеят през зимата и въпреки топлината през лятото, казва Уитуорт.

Не само насекоми и паяци. Проблемите с мишки и плъхове в домовете са по-често срещани през есента, когато времето става по-студено, а гризачите започват да търсят по-топло място за прекарване на зимата.

Метеорологичните модели и засушаването също играят важна роля в привличането на външни същества в дома, обясняват още специалистите от www.preventa.bg. Тъй като в земята няма много влага, плъховете трябваше да търсят жилища, за да намерят вода.

Всеки път, когато има екстремни промени в околната среда, това разстройва цялата екосистема и засяга популацията от насекоми и гризачи.

Те претендират за правата на обитателите. Ако наскоро сте се преместили в новия си дом и почти веднага сте започнали да изпитвате проблеми с вредителите, има голям шанс те да са били там, преди да дойдете. Също така е възможно да не сте знаели за проблем, съществувал преди.

Как минимизирате проблема?

Почистете. Общата чистота и осигуряването на добре затворени входове в дома ще бъдат най-голямата ви помощ за избягване на вредители.

Внимавайте. В частност за дървеници, специалистите препоръчват редовно да преглеждате леглото и нощното си шкафче, а обръщането на матрака може да ви помогне да забележите признаци на дървеници (малки кафяви или черни петна) или дори направо дървеница.

Вземете лепкави капани. За да уловите насекоми или паяци, които могат да се крият наоколо, вземете лепкави капани – обикновено хартия или картон с лепило от страната, обърната нагоре.

Leave a Reply